• Rozpis sezóny
  • Tabulky
  • Fotogalerie
  • Články
  • Kontakty
  • Odkazy
  •  
    A tým B tým St.žáci Ml.žáci St.přípr. Ml.přípr. Školička a dívky SG

    Sokol slavil 105 let a přípravka titul (16. 6. 2024)


    Starší přípravka se vyfotila s medaileme a pohárem za vítězství v soutěži a poslal své foto s národními vlajkami do kabiny reprezentace

    Fotbalová sezóna 2023/24 skončila úspěšně. Fotbalisté a jejich rodinní příslušníci, přátelé a příznivci si v sobotu 15. června připomněli 105. výročí založení organizované kopané na území dřívějších Lipan a Lipenců. V roce 1919 byl tehdejším hostinci U Lišků založen Sportovní klub Lipany. Po pár letech však zkrachoval a místo něj vznikl Lipanský SK.

    Nynější Sokol vznikl sloučením s místní tělocvičnou jednotou Sokolem po roce 1948.

    V hlavní roli děti
    V polovině června klub své půlkulaté narozeniny oslavil skromně, tentokrát bez účasti celebrit, jako tomu bylo při oslavách 90 a 100 let, a do hlavní role postavil děti. K dispozici byl skákací hrad s fotbalovými motivy a dovednostní soutěže o ceny, které stejně jako melouny pro všechny věnovala Velkotržnice Lipence.


    Školička před zápasem se Zbraslaví

    Pro ty nejmenší do sedmi let, které v tzv. školičce vede Josef Vladyka ml. a Pavel Hašek, pozvali trenéři stejně staré kluky ze Zbraslavi. Lipenecká školička s nimi sehrála pěkné utkání za velkého zájmu rodičů obou mužstev. „Bylo to perfektní, našeho Jonáše fotbal hrozně baví. Ale je taky rád s kamarády a Sárinkou,“ komentovala to jedna z maminek Michaela Pavlíková. Ale i starší Matyáš už s fotbalem také začal. A mnozí další a další. „Je to radost i starost zároveň,“ konstatoval Josef Vladyka ml. „Když Háša většinou trénuje starší přípravku, jsem tu na všechno sám. Přivítal bych pomoc některého z tatínků,“ dodal.


    Mladší přípravka a jejich hosté ze Zbraslavi

    Po školičce sehrála svůj přátelský zápas se Zbraslaví mladší přípravka, kterou trénují Marek Vokurka a Martin Rybák. Ani tady se góly nepočítaly, důležitější byla dětská radost ze hry a ze zábavy s vrstevníky. „Kluci se za rok ohromně zlepšili. Jsem moc rád, když vidím, že už začínají chápat zákonitosti fotbalu a nasávají do sebe zkušenosti,“ poznamenal Marek Vokurka.

    Aby se do zápasů zapojila všechna mládežnická družstva, sehrála poslední duely souběžně na dvou hřištích starší přípravka proti žákům. Těm se v sezóně moc nedařilo, ale na oslavě 105. výročí založení také přispěli ke slavnostní atmosféře.


    Starší přípravka přebírá pohár pro vítěze

    Mistři si to užili
    Největšími hvězdami dne však byli kluci a holky ze starší přípravky. Nejenže porazili žáky, ale hlavně si užili korunovaci za vítězství ve své soutěži bez ztráty jediného bodu. Převzali trika s nápisem Mistři, zlaté medaile a z rukou předsedy klubu Pavla Rubeše i obrovský pohár. Trenéři Pavel Hašek, Martin Říha, Martin Bechyně a Petr Hůrka mohou být na své svěřence hrdí!

    „Tenhle tým si opravdu sedl. Dvaadvacet zápasů bez ztráty bodu – to už jako trenér asi nikdy nezažiju,“ usmál se Pavel Hašek. „A korunovace byla báječná. Děkujeme všem fanouškům za přízeň!“


    Starší přípravka si plácá s diváku u chytrého klandru

    Mistři se pak s pohárem a medailemi vyfotili, vzali si ještě národní vlajky a šály a poslali snímek otci trenéra, koučovi reprezentace Ivanu Haškovi do kabiny jako povzbuzení do bojů na mistrovství Evropy v Německu. „Kluci byli nadšeni, malým fotbalistům do Lipenců poslali velký dík,“ reagoval v sms Ivan Hašek z Hamburku.

    Večerní koncert Četkabendu
    Fotbalové oslavy pak večer pokračovaly koncertem skupiny Četkabend složenou z bývalých zaměstnanců ČTK. Těm to ladí i po čtyřiceti letech, co spolu hrají. „Venku a před tolika lidmi nehrajeme moc často. Tady to bylo moc fajn. Užili jsme si to, tak snad diváci taky,“ uvedl kapelník a klarinetista Jiří Borovička, který v ČTK pracoval jako kulturní zpravodaj 50 let.


    Skupina Četkabend

    A také že ano. Mistři si ještě zazpívali vítěznou lipeneckou hymnu na hudbu amerického tradicionálu „Když svatí jdou“ se slovy Když Lipence nastupujou…, a bylo to skvělé. S pozdější hodinou přišel i tanec dospělých návštěvníků a krátce po setmění se všichni loučili s jednoznačným přesvědčením: Povedlo se to!
    (jkl)